Procés de Presa de Decisió

Un dels objectius principals d'aquesta web és ensenyar a l'alumnat a prendre les decisions que s'aniran trobant al llarg del seu període educatiu, per això aquest és un dels apartats principals de la pàgina web. 

 

Com diu el títol, la Presa de Decisió és un procés, i per il·lustrar-te aquest procés hem dissenyat el següent esquema:

Esquema basat en el "Tractament de la informació en el procés orientador" d'Isus Barado, S. Tesi doctoral, cap. 2

 

Com pots veure, tot comença per un mateix, tot comença per tenir un bon autoconeixement, saber quins són els meus interessos i valors, saber com sóc, quines capacitats tinc i quins hàbits he anat adquirint. Si em conec molt bé i sóc conscient de quines coses m'agraden, quines aprenc fàcilment i quines coses se'm donen bé, tindré una bona base per començar la meva Presa de Decisió. Tot això no és fàcil, però hem trobat unes quantes eines que t'ajudaran en aquest autoconeixement, eines que trobaràs als apartats d'ESO, Formació Professional i Batxillerat.

 

El segon nivell consisteix en informar-se, es tracta de conèixer quines són les alternatives que se't presenten. Cal que coneguins les opcions acadèmiques que tens tant si titules com si no, cal que tinguis informació de caràcter professional sobre l'àmbit que t'interessa i cal que tinguis coneixement del que hi ha més enllà de l'institut i les universitats, has de saber com és el món laboral i la societat en general. 

 

L'últim nivell és el que fa referència a la pròpia elecció en sí, es tracta d'interrelacionar totes les informacions i extreure conclusions, cal que es delimitin les alternatives que són viables i, finalment, es prengui la decisió. Això sí, en tot el procés, però especialment en aquesta darrera part, has de comptar amb l'ajuda i l'opinió de la teva família, professorat, equip d'orientació i altres persones que puguin ajudar-te com per exemple professionals de l'àmbit que t'interessa, alumnes que ja estiguin en l'itinerari que vols, aquell professor o professora amb qui tens una relació especial, etc. 

Ara, amb tota aquesta informació, ja pots començar el teu procés de Presa de Decisió!

Busca l'apartat d'autoconeixement de l'etapa en què et trobes, investiga sobre les teves alternatives i possiblitats, mostra aquesta web a la teva família i demana-lis consell tant a ells com als professionals del teu centre, a amics i a tothom que pensis que et pot ajudar. A nosaltres ens pots trobar al formulari de contacte o a la direcció:

info@orientacioacademicabalears.es 

 

La nostra idea és que et fixis un itinerari que haurà de guiar la teva formació cap a les teves aspiracions i cap als teus somnis. Has de saber però, que no sempre és possible fer el camí més curt per arribar a un lloc, sinó que moltes vegades hi ha camins més llargs que ens poden enriquir més que els més curts. 

 

Amb tot aquest procés, més que ajudar-te a prendre una determinada decisió, el que pretenem és que aprenguis tu mateix/a a decidir, més que ajudar-te a elegir, volem que siguis capaç d'enfrontar qualsevol tipus de decisió amb la millor predisposició. Pensa que durant tota la teva vida hauràs de triar moltes vegades més. I recorda, una decisió no és bona o dolenta, sinó que té unes o altres conseqüències.