Algunes coses que has de Saber sobre la Universitat

Si la teva intenció és convertir-te en universitari, en aquest apartat t'explicarem algunes informacions que considerem que has de saber. Algunes d'aquestes informacions et seran útils ja abans d'entrar a la universitat i altres potser et semblaran molt òbvies, sigui com sigui, et recomanem que pegis una llegida a aquest apartat. 

 

Plans d'estudis

A l'apartat que dediquem a l'oferta educativa (dins l'apartat "Estructura del Sistema Educatiu) pots trobar la Guia oficial de Titulacions universitàries, però només hi trobaràs informació de quins estudis pots trobar a cada universitat. Per decidir-te entre uns o altres estudis et convé mirar els plans d'estudis de les diferents titulacions que et poden interessar ja que en ells t'explicaran en què consisteix cada carrera, quines sortides té, per quines coses capacita l'alumnat, etc. A les pàgines web de les diferents universitats podràs trobar els plans d'estudis de les titulacions que imparteixen, si t'interessa algun dels estudis de la UIB, no deixis de visitar el següent enllaç:

http://estudis.uib.cat/grau/cercaNoms.html

 

Notes de tall

A l'actualitat, hi ha estudis que no tenen cap limitació de places, això vol dir, que s'hi pot matricular tot l'alumnat que aprova les PAU, en canvi, hi ha altres titulacions que presenten una limitació de places ja que tenen més demanda de la que poden acceptar. Per això cal diferenciar el fet d'aprovar les PAU del fet de ser admès en una determinada universitat, ja que aprovar aquestes proves d'accés és un requisit indispensable però no suficient per ser admès en uns estudis en concret. El fet de què alguns estudis tinguin un major nombre d'alumnes que volen matricular-s'hi dels que poden acceptar provoca que només pugin entrar aquells que tinguin millor nota d'accés. S'anomena Nota de Tall a la nota més baixa que ha pogut entrar en un determinat estudi, i aquesta nota variarà en funció de cada titulació i de cada universitat. Per tant, els i les alumnes que enguany s'han matriculat a la universitat han establert les diferents notes de tall que serviran de referència per l'alumnat que l'any que ve vulgui entrar a la universitat. A continuació t'oferim un enllaç a la web del ministeri d'educació on podràs trobar totes les notes de tall de les universitats espanyoles: 

NOTES DE TALL

 

Trasllat d'expedient

En el cas que hagis superat la selectivitat en una universitat i vulguis estudiar en una altra, o en el cas que hagis iniciat uns estudis en una universitat i llavors vulguis continuar-los en una altra, existeix un tràmit anomenat Trasllat d'expedient. Aquest tràmit garanteix la mobilitat dels estudiants dintre del sistema universitari i obre tot un ventall de possibilitats als universitaris. El Trasllat d'expedient es fa a través dels serveis administratius de les diferents universitats i en cada una d'elles el tràmit és sensiblement diferent, per això et recomanem que si ho vols fer t'informis en la pòrpia universitat de destí. 

 

Programes de mobilitat

El Trasllat d'expedient és molt atractiu per alumnes que volen estudiar definitivament en una universitat diferent, però pels casos en què la intenció és només estudiar un quatrimestre o un curs fora de la universitat inicial, hi ha un seguit de programes i beques que ofereixen precisament això. D'aquest tipus de beques, tot i que n'hi ha moltíssims, els més coneguts són els Programes Erasmus i Séneca, mentre que els primers són programes per estudiar a universitats europees, el segon està dedicat a universitats espanyoles. Aquest tipus d'experiències solen ensenyar moltíssimes coses a qui les gaudeix i solen resultar inoblidables en molts sentits, si no ho creus parla amb algú que hi hagi anat! Et deixem tres enllaços per si t'interessa més informació al respecte:

http://www.becaerasmus.com/

http://www.educacion.gob.es/horizontales/servicios/becas-ayudas-subvenciones/movilidad/de-estudiantes/grado/seneca.html

http://www.uib.es/MONbilitat/

Allotjament

Un dels reptes als que els universitaris i universitàries han de fer front sovint és el procés d'emancipació. Tot allò que comporta deixar la llar familiar sol ser un motiu d'estrés ja que hi ha molts conceptes legals i tràmits que no són fàcils. Per solucionar tots aquests entrebancs la UIB té un programa d'assessorament gratuït que et pot ajudar. A la mateixa web de la UIB trobaràs també un apartat dedicat una borsa d'habitatge on hi ha informació sobre llogar i compartir habitacions, sobre les residències que hi ha a la UIB i a Palma, enllaços als serveis d'habitatge de les diferents universitats espanyoles, al servei d'assessorament sobre habitatge de la UIB i altres enllaços d'interès. Tot això ho trobaràs a la següent direcció:

http://www.uib.es/borsa/habitatge/

 

També volem oferir-te l'accés a la web AreaEstudiantis, en la què trobaràs, entre altres coses, ofertes i demandes de diverses modalitats d'allotjament (llogar i compartir pisos, accés a residències i col·legis majors) de tot l'Estat. 

http://areaestudiantis.com/alojamiento